Zoethout thee bij de tuinen
Gezondheid

Voordelen van zoethout thee

Begin Januari ben ik begonnen met mijn dieet. Ik ben onder andere gestopt met het nemen van suiker in mijn koffie en thee en het drinken van frisdranken. Omdat ik wel hou van zoet en drankje in een ben ik middags begonnen met het drinken van zoethout thee. Heerlijk lekker hete thee die ook nog eens heerlijk zoet is, zodat ik geen behoefte heb aan extra suiker. Soms wordt er beweerd dat zoethout een geneeskrachtig effect heeft, soms wordt er gezegd dat je moet oppassen met deze zoete thee. Wat zijn nu de geheimen van deze thee?

Wat is zoethout thee?

Zoethout thee wortels
Zoethout wortels

Zoethout thee is een thee gemaakt van de gemalen wortels van de zoethout plant met de moeilijke Latijnse naam ‘Glycyrrhiza glabra’. Deze plant komt van oorsprong van ver buiten Europa, maar inmiddels kan je deze plant ook gewoon in Nederland kopen. Zoethout bevat de plantenstof Glycyrrhizone en is een bestandsdeel dat te vinden is in zoethoutwortelextract.

Zoethoutwortelextract bevat een zoetstof die wel 30 tot 50 keer zoeter is suiker. Echter deze zoetstof is niet schadelijk voor je tanden en tast je tandglazuur ook niet aan. Zoethout stokjes kun je niet alleen in de natuurwinkel kopen maar is tegenwoordig ook weer hellemaal terug in de snoepwinkel als verantwoord snoepje.

Onderzoekers in laboratoria kunnen zoethoutwortel opdelen in wel 134 verschillende bestandsdelen die ze ontdekt hebben in zoethoutwortel met elk hun eigen werkzame werking. De 4 primaire type bestandsdelen die deze onderzoekers in de zoethoutwortel ontdekt hebben zijn: Flavonoïden, stilbenoiden, triterpenoiden en coumarinen. *1

  • Flavonoiden bevatten vaak veel antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen.
  • Coumarinen en stilbenoiden zijn stoffen die vaak ontstekingsremmend en antibiotisch zijn.
  • Triterpenoiden bevatten soms steroiden.

 

Is zoethout thee gezond?

Vochtopname
Iedere theesoort heeft zijn eigen gezondheidsvoordelen en natuurlijk ook nadelen. Zoethout thee drinken draagt in eerste instantie al bij aan onze dagelijkse vochtopname van min twee en een halve liter water per dag.

Stress
Zoethout thee helpt bij het verlagen van stress, doordat het helpt binnenin het lichaam efficiënter om te gaan het stresshormoon cortisol. Het heeft dezelfde kalmerende werking als bijvoorbeeld gemberthee alleen smaakt zoethout veel lekkerder en drinkt daardoor beter weg.

Maagzuur
Japanners kennen het gebruik van zoethout al eeuwen en gebruiken het bij maagzuur of een opgeblazen gevoel. Zoethout thee kan de maag tot rust brengen en zorgt ervoor dat je van je buikkrampen afkomt.

Keelpijn
Bij keelpijn of griep is een kopje zoethout thee heerlijk om de keelpijn te verzachten. Keelpijn kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld veel te hoesten of griep. Een dropje eten kan dan al helpen omdat het dropje ook zoethout bevat. Zorg dus dat u in de koude wintermaanden dus wat zoethout thee in huis heeft.

Nadelen van zoethout thee

Zoals U hierboven heeft kunnen lezen heeft zoethout veel voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen. Zorg dat U niet meer dan drie of vier kopen thee (200ml) per dag drinkt. Een teveel van de thee kan zorgen dat het lichaam vocht gaat vasthouden of dat U hartkloppingen kan krijgen. Dus geniet heerlijk van een of twee koppen thee per dag om aan uw zoetekauw te voldoen als u op dieet bent zoals ik.

*1

Zoethout thee van de tuinen
Zoethout van de tuinen

Zoethout koopt u voordelig bij Holland&Barret zij hebben zouthout van de Tuinen 100gram voor 5.19 en voordeelactie nu 1+1. Koop het hier

Geef een reactie

Welkom bij TinekesCosmetique

Welkom bij TinekesCosmetique een winkel vol met 100% natuurlijke cosmetica, geproduceert op het heerlijke eiland Kreta van Griekenland.

Schrijf U nu in op onze nieuwsbrief en U ontvangt na bevestiging automatisch een welkoms-email met daarin een 15% kortingscode Deze code kunt U het gehele jaar door gebruiken, voor al Uw (H)eerlijke aankopen bij ons.

Wij beschermen je privacy en delen je persoonsgegevens uitsluitend met derden die deze service mogelijk maken. Lees onze privacyverklaring.